Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

 


ΠΟΤΕ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΕ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

  • Δεν αρθρώνει σωστά ή αντικαθιστά κάποιο φώνημα με κάποιο άλλο π.χ. λ αντί για ρ, θ αντί για σ.
  • Ο λόγος του είναι δυσνόητος  και δεν γίνεται καταληπτός από τρίτα άτομα.
  • Το λεξιλόγιο του είναι περιορισμένο, χαρακτηρίζεται ΄΄φτωχό΄΄ και δεν είναι αντίστοιχο με των συνομηλίκων του. Χρησιμοποιεί λέξεις ή φράσεις αντί για προτάσεις, πέραν την ηλικία των 3,5 χρονών. Παρουσιάζει λάθη στη δομή του λόγου και τη σύνταξη.
  • Αντιμετωπίζει δυσκολίες στο ξεκίνημα της ομιλίας και επαναλαμβάνει φθόγγους και συλλαβές (παρουσιάζει τραύλισμα).
  • Δεν εκτελεί απλές ή σύνθετες εντολές, ανάλογα την ηλικία του , δείχνει να μην κατανοεί αυτό που του λέτε. Δεν διατηρεί τον διάλογο και οι απαντήσεις του δεν σχετίζονται με τις ερωτήσεις που του κάνετε.
  • Δεν αντιδρά σε ήχους και ερεθίσματα του περιβάλλοντος.
  • Δεν σας κοιτά στα μάτια και κάνει επαναλαμβανόμενες, στερεότυπες κινήσεις του σώματος, του κεφαλιού ή των χεριών.
  • Αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση των τροφών και στην κατάποση π.χ. είναι πολύ επιλεκτικό ή δεν μασάει την τροφή του.
  • Έχει καθυστερήσει να μιλήσει.

 


Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018


ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ

  Image result for διγλωσσια

Μια μεγάλη ανησυχία των γονιών που μεγαλώνουν δίγλωσσα παιδιά είναι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους τόσο στην ανάπτυξη του λόγου τους όσο και μετέπειτα στην φοίτησή τους στο δημοτικό. Όμως δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι τα δίγλωσσα παιδιά θα παρουσιάσουν διαταραχές λόγου και ομιλίας ή μαθησιακές δυσκολίες. Παρ' όλα αυτά έχει γίνει μία άτυπη σύνδεση μεταξύ της διγλωσσίας και των προβλημάτων που μπορεί να παρουσιάσει ένα δίγλωσσο παιδί μεγαλώνοντας.
Δίγλωσσο θεωρείται ένα παιδί όταν κατακτά παράλληλα δύο γλώσσες κατά την περίοδο της πρωτογενούς ανάπτυξης λόγου, δηλαδή κατά την βασική, γλωσσικά, χρονική περίοδο των 0 έως 5 ετών. Μετά από αυτή την περίοδο, οποιαδήποτε προσπάθεια εκμάθησης μιας δεύτερης γλώσσας αφορά απλά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Στο διάστημα αυτό το παιδί εκτίθεται ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά συστήματα σύνταξης, γραμματικής, λεξιλογίου κλπ. Πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως προκαλούν σύγχυση στο παιδί τους και το «οδηγούν» σε διαταραχές λόγου και ομιλίας στην προσπάθειά του να αντεπεξέλθει στην εκμάθηση των δύο γλωσσών.
Μετά από έρευνες, οι οποίες έχουν συγκρίνει μονόγλωσσα και δίγλωσσα παιδιά σε διάφορες ηλικίες, οι ειδικοί, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα δίγλωσσα παιδιά δεν υστερούν σε τίποτα από αυτά που έχουν μόνο μία μητρική γλώσσα. Τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά ο λόγος και στις δύο ομάδες παιδιών εξελίσσεται με παρόμοιο ρυθμό. Το παιδί που έρχεται στον κόσμο σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον οφείλει να μυηθεί και στις δύο γλώσσες, καθώς η κάθε μια γλώσσα φέρει και την πολιτιστική κληρονομιά του λαού που την μιλά.
Επομένως, η διγλωσσία δεν είναι η αιτία παρουσίας προβλημάτων στο λόγο. Τυχόν προβλήματα λόγου και ομιλίας παρουσιάζονται είτε το παιδί είναι μονόγλωσσο είτε δίγλωσσο. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση παρουσίας γλωσσικών διαταραχών, σε ένα δίγλωσσο παιδί, καλό θα είναι για ένα διάστημα να ενισχύεται σε μεγαλύτερο βαθμό η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην κοινωνία που μεγαλώνει το παιδί, ώστε να είναι επαρκής η κατάκτηση της για την ένταξη του σε αυτή.
Είναι βασικό ο κάθε γονέας που μεγαλώνει ένα δίγλωσσο παιδί, να χειρίζεται με μεγάλη ευχέρεια την γλώσσα, σαν μητρική του. Η εκμάθηση, για παράδειγμα, αγγλικών από έναν Έλληνα γονέα, λόγω επιθυμίας του να ξέρει το παιδί του από μικρή ηλικία να μιλά την γλώσσα αυτή, δεν κάνει το παιδί δίγλωσσο και παράλληλα προκαλεί σύγχυση και γλωσσική ανεπάρκεια στο παιδί. Το πιο σωστό είναι ο κάθε γονέας να μιλά στο παιδί στην μητρική του γλώσσα, ενώ μεταξύ τους οι δύο γονείς να επικοινωνούν σε μία από τις δύο γλώσσες και να μην παρεκκλίνουν από αυτό.


Από την λογοθεραπεύτρια του Κέντρου "Θέληση για Μάθηση" Σαραντοπούλου Χαρίκλεια

Ξάνθου 40, Κορυδαλλός, 1ος όροφος
Τηλ. επικοινωνίας:  210 4978570 & 6951 784892
Υπεύθυνη κα Σταματάκη Ειρήνη, Εργοθεραπεύτρια SIT

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ










Τι είναι η Εργοθεραπεία;

Η εργοθεραπεία παρεμβαίνει σε διαταραχές και προβλήματα, που εμποδίζουν τη λειτουργική επίδοση των παιδιών και στοχεύει στην ανάπτυξη, τη βελτίωση ή την επανάκτηση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων, στις οποίες υπολείπονται. Μέσα από επιλεγμένα θεραπευτικά προγράμματα και δραστηριότητες συντελεί στην ανάπτυξη και ωρίμανση του παιδιού σε τομείς που αφορούν κινητικές δεξιότητες, γνωστικές/αντιληπτικές δεξιότητες, ψυχοκοινωνικές δεξιότητες και δραστηριότητες καθημερινής ζωής.



Σε ποια παιδιά απευθύνεται η Εργοθεραπεία;

Απευθύνεται σε παιδιά με:

 *Κινητικές Διαταραχές- Κινητική Αδεξιότητα
 *Γραφοκινητικές Δυσκολίες
 *Διάσπαση προσοχής- Υπερκινητικότητα
 *Μαθησιακές Δυσκολίες
 *Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

 *Αισθητηριακές Διαταραχές
 *Αναπτυξιακή καθυστέρηση
 *Γνωστικές και Αντιληπτικές ανεπάρκειες
 *Νοητική Υστέρηση- Σύνδρομα


Σε ποιους τομείς βοηθάει η εργοθεραπεία;

 Κινητικές Δεξιότητες:

Αδρή κινητικότητα και συντονισμός:
Σχετίζεται με την επιδεξιότητα των άνω και κάτω άκρων, την πλευρίωση, τον στασικό έλεγχο, την ισορροπία, τον κινητικό σχεδιασμό και την οργάνωση καθώς και τον αμφίπλευρο συντονισμό.


• Λεπτή κινητικότητα και συντονισμός:
Σχετίζεται με λεπτούς χειρισμούς χεριών- δακτύλων (βελτίωση στη σταθερότητα, στη δύναμη και στην θέση) και με γραφοκινητικές δεξιότητες.


Οπτικοκινητικός συντονισμός:
Αφορά την ικανότητα συγχρονισμού της οπτικής πληροφορίας με την κίνηση του σώματος.




Γνωστικές / Αντιληπτικές Δεξιότητες:

1) Επίπεδο διέγερσης:
Εμφάνιση ετοιμότητας και ικανότητας αντίδρασης και ανταπόκρισης σε ερεθίσματα από το περιβάλλον.

2) Έναρξη δραστηριότητας:
Ικανότητα να ξεκινάει μία φυσική ή νοητική δραστηριότητα.

3) Λήξη δραστηριότητας:
Ικανότητα τερματισμού μίας δραστηριότητας την κατάλληλη ώρα και αναγνώριση της ολοκλήρωσης.

4) Σειροθέτηση:
Τοποθέτηση πληροφοριών, δεδομένων και δράσεων σε σειρά και τάξη.
5) Χρώματα και σχήματα: 
Ταύτιση, αναγνώριση, κατονομασία, γενίκευση.
6) Προμαθηματικές- μαθηματικές έννοιες:
Ποσότητες, αριθμοί, μέτρηση.
7) Μνήμη:
Ακουστική, οπτική, μνήμη γεγονότων, βραχυπρόθεσμη, μακροπρόθεσμη.       
8) Μίμηση:
Μίμηση κινήσεων του σώματος, του προσώπου.
9) Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων:
Αναγνώριση προβλήματος, ορισμός του προβλήματος, αναγνώριση εναλλακτικών πλάνων, επιλογή συγκεκριμένου σχεδίου δράσης , κρίση (αξιολόγηση) του αποτελέσματος.
10) Οπτική και ακουστική αντίληψη και επεξεργασία των ερεθισμάτων
11) Χωρικός προσανατολισμός:
Επεξεργασία των θέσεων των αντικειμένων σε διαφορετικό αριθμό σχέσεων μεταξύ τους, έννοιες χώρου.
12) Χρονικός προσανατολισμός:
Νοητική επεξεργασία των δεδομένων σε σχέση με τον χρόνο. Χρονικές έννοιες.
13) Γενίκευση:
Εφαρμογή των δεδομένων μάθησης και συμπεριφοράς που έχει κατακτήσει σε ποικιλία νέων καταστάσεων.



Ψυχοκοινωνικές Δεξιότητες:

• Λήψη πρωτοβουλιών
• Βλεμματική επαφή
• Ακολουθία κανόνων
• Δεξιότητες αλληλεπίδρασης




Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής :

• Ένδυση-απόδυση
• Σίτιση
• Αυτοεξυπηρέτηση (προσωπική υγιεινή)



Ποια σημάδια μας οδηγούν στον εργοθεραπευτή;

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Εργοθεραπευτών, πρέπει να αναζητήσετε εργοθεραπευτική αξιολόγηση αν το παιδί σας παρουσιάζει τρεις ή περισσότερες από τις παρακάτω δυσκολίες:

● Δεν παίζει με τα παιχνίδια της ηλικίας του.
● Δυσκολεύεται να αυτοεξυπηρετηθεί. Δεν έχει δηλαδή, ανάλογα με την ηλικία του, τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να φάει μόνο του, να βάλει τα ρούχα ή τα παπούτσια του, να πάει στην τουαλέτα κλπ.
● Μοιάζει αδύναμο, έχει δηλαδή ελαττωμένο μυϊκό τόνο. Πρόκειται για ένα παιδί που φαίνεται να μην έχει αντοχή, που είναι χαλαρό-πλαδαρό.
● Πέφτει εύκολα κάτω.
● Δυσκολεύεται να ζωγραφίσει μέσα σε πλαίσιο, να κάνει πάζλ ή να κόψει με το ψαλίδι στο νηπιαγωγείο.
● Είναι υπερκινητικό και δεν μπορεί να ησυχάσει.
● Δεν του αρέσουν οι αγκαλιές, το μπάνιο, το κόψιμο των νυχιών ή το κούρεμα των μαλλιών, ίσως επειδή δεν του αρέσει να το αγγίζουν.
● Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ή συγκεντρώνεται υπερβολικά σε μία δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταβεί σε άλλη.
● Αντιστρέφει γράμματα και αριθμούς, δεν αφήνει διαστήματα μεταξύ των γραμμάτων και των λέξεων που γράφει, συνήθως στην Α΄ δημοτικού.
● O γραφικός του χαρακτήρας είναι πολύ κακός.
● Κουράζεται εύκολα με τις σχολικές του εργασίες.
● Δυσκολεύεται να ακολουθήσει προφορικές οδηγίες.
● Έχει μειωμένη αυτοπεποίθηση.
● Δεν έχει φίλους της ίδιας ηλικίας και προτιμά να παίζει με μικρότερα ή με μεγαλύτερα παιδιά.


Η επιστημονική ομάδα του κέντρου.


ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


 Λογοθεραπεία είναι η θεραπεία των διαταραχών της επικοινωνίας,του λόγου -προφορικού και γραπτού, της ομιλίας, της φωνής και της κατάποσης/σίτισης, σε όλο το ηλικιακό εύρος του ανθρώπου.
Ο Λογοθεραπευτής είναι ο επιστήμονας που φέρει την ευθύνη της  πρόληψης, αξιολόγησης, θεραπείας και μελέτης της ανθρώπινης επικοινωνίας και των διαταραχών που πλήττουν την επικοινωνιακή επάρκεια. Η ανθρώπινη επικοινωνία περικλείει όλες εκείνες τις λειτουργίες που έχουν σχέση µε την κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και γραπτού λόγου και της φωνής αλλά και όλων των κατάλληλων µορφών  µη λεκτικής επικοινωνίας. 


Οι διαταραχές που πλήττουν την επικοινωνιακή επάρκεια του ανθρώπου σε όλο το ηλικιακό εύρος της ζωής του και µε τις οποίες ασχολείται ο λογοθεραπευτής είναι αυτές που έχουν σχέση  µε την επικοινωνία (προφορικός και γραπτός λόγος και εξωλεκτική επικοινωνία), µε την ομιλία ('καθαρότητα' της ομιλίας και ροή αυτής), µε τις γνωστικές δεξιότητες και τις µμαθησιακές δυσκολίες, µε την στοµατοκινητική λειτουργία, µε την λειτουργία της αναπνοής, της κατάποσης και της φωνής. οι διαταραχές αυτές μπορεί να είναι απλές ή σύνθετες όταν εμπλέκονται πολλαπλές διαταραχές επικοινωνίας.

Ιδιαίτερα:

Διαταραχές άρθρωσης και φωνητικές διαταραχές.

Διαταραχές ομιλίας (διαταραχές ροής της ομιλίας, τραυλισμός, ταχυλαλία κ.α.).

Διαταραχές φωνής, λειτουργικής, οργανικής ή μετατραυματικής αιτιολογίας, εκ γενετής ή επίκτητες (αφωνία, δυσφωνία, εφηβοφωνία, κ.α.).

Ως προς τη χρήση (πραγματολογικό επίπεδο).

Ως προς το περιεχόμενο (σημασιολογικό επίπεδο).

Ως προς τη δομή (φωνολογικό, συντακτικό, μορφολογικό επίπεδο).

Γλωσσικές διαταραχές (αναπτυξιακές και άλλες ).

Διαταραχές του γραπτού λόγου (ειδικές μαθησιακές δυσκολίες : δυσλεξία, δυσορθρογραφία, δυσγραφία και άλλα).

Διαταραχές της λογικής και μαθηματικής κρίσης.

Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (διαταραχές αυτιστικού φάσματος).

Αφασίες, δυσφασίες παιδιών και ενηλίκων.

Νευρογενείς διαταραχές του λόγου και της ομιλίας (δυσαρθρίες και άλλα).

ΠΗΓΗ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΩΝ- ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

Εάν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω στην αντίστοιχη ηλικία καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν λογοθεραπευτή:  

3 ετών: όταν δε χρησιμοποιεί καθόλου ρήματα, επικοινωνεί με μεμονωμένες λέξεις και δεν το καταλαβαίνουν άτομα εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.
Η ομιλία του παιδιού πρέπει να γίνεται κατά 75% τουλάχιστον καταληπτή από ξένους περίπου στα 3 χρόνια. Όταν δεν απαντά σε απλές ερωτήσεις.

4 ετών: όταν δεν κατανοεί και εκτελεί σύνθετες εντολές.
Σε ηλικία 4 ετών η ομιλία του παιδιού πρέπει να είναι απόλυτα κατανοητή. Δύο φωνήματα μπορεί να μην αρθρώνονται σωστά – το «σ» και το «ρ».

4 ετών και άνω: όταν κάνει πολλά συντακτικά λάθη, το λεξιλόγιό του είναι περιορισμένο και συγκριτικά με τους συνομηλίκους του η ανάπτυξη του λόγου του έχει καθυστερήσει.
Όταν δεν αναγνωρίζει αντικείμενα και τη χρήση τους.

Σε ηλικία 5 χρονών όλοι οι ήχοι της ομιλίας πρέπει να ακούγονται καθαρά, εκτός από το «ρ» που, ίσως να δυσκολεύει ακόμα το παιδί.

Δυσκολίες στην άρθρωση, λοιπόν, έχει το παιδί όταν οι ήχοι της ομιλίας δεν σχηματίζονται σωστά. Όταν το παιδί δυσκολεύεται στην άρθρωση αρκετών ήχων, η παρέμβαση είναι καλό να αρχίζει στην ηλικία των 3,5 ή 4 ετών, ενώ για τον ήχο «ρ» από την ηλικία των 5.

Η επικοινωνία χωρίζεται σε λεκτική και εξωλεκτική. Η  λεκτική είναι η χρήση του λόγου από κάποιον για να εκφράσει τις ανάγκες του και η εξωλεκτική επικοινωνία είναι η χρήση του σώματος και των εκφράσεων του προσώπου ούτος ώστε κάποιος να μεταφέρει το μήνυμα που θέλει.
Ως αλληλεπίδραση ορίζεται το «σχετίζεσθε» με τους άλλους. Νοιάζομαι, μοιράζομαι ιδέες, επιθυμίες, προσοχή.

Όταν ένα παιδί δυσκολεύεται να επικοινωνήσει τις ανάγκες του είτε με λεκτικό  τρόπο με δείξιμο και η συμπεριφορά του δείχνει να παρεκκλίνει από αυτή των συνομηλίκων του, υπάρχει ανάγκη περεταίρω αξιολόγησης. Επίσης, αν δυσκολεύεται στη τάξη και σε ομάδες της ηλικίας του ή στις σχέσεις του με συνομηλίκους, πάλι η εκτίμηση από έναν ειδικό θα μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες και κατευθύνσεις.

Το παιδί παρουσιάζει Προβλήματα στη Ροή της Ομιλίας – Τραυλισμό όταν

  • Δυσκολεύεται να ξεκινήσει να μιλάει

  • Επαναλαμβάνει τις πρώτες συλλαβές των λέξεων

  • «Κολλάει» κατά την παραγωγή συγκεκριμένων ήχων

Διαταραχή στη ταχύτητα της ομιλίας – Ταχυλαλία έχουν τα παιδιά που

  • Μιλάνε πολύ γρήγορα, πολλές φορές χωρίς παύσεις.

  • Η ταχύτητα με την οποία μιλάνε έχει σαν αποτέλεσμα η ομιλία τους να μην είναι πάντα κατανοητή.

  • Οι λέξεις ακούγονται αλλοιωμένες και παραλείπουν καταλήξεις ή ακόμα και ολόκληρες λέξεις.

  • Η αναπνοές που παίρνουν όταν μιλάνε είναι συχνές και μικρές.

  • Ο λόγος τους, στο σύνολό του, χαρακτηρίζεται ακατάστατος και αυτό συνήθως μεταφέρεται και στα γραπτά.


Η επιστημονική ομάδα του κέντρου.



Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

3 ΤΥΠΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Σε μια σχολική τάξη μπορούμε να διακρίνουμε διαφορετικά επίπεδα και είδη για την προσοχή και την συμπεριφορά των παιδιών. Επίσης, παρατηρούμε ότι η ικανότητα για προσοχή και συγκέντρωση μπορεί να είναι διαφορετική σε κάθε παιδί που "μάχεται" με προβλήματα συγκέντρωσης. Αυτές οι τρεις κατηγορίες μπορεί να σας δώσουν μια καλύτερη εικόνα για το που βρίσκονται οι προκλήσεις τους.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Οι δυσκολίες συμπεριφοράς και μάθησης τις περισσότερες φορές μπορεί να έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να συγκεντρωθούν, να κάτσουν χωρίς να κουνιούνται, να ακούσουν και να εστιάσουν σε σημαντικά καθήκοντα.

1) Τα παιδιά που κινούνται διαρκώς (movers).

Αυτά τα παιδιά είναι πολύ δραστήρια όλη την ώρα και είναι συχνά εν κινήσει. Είναι δύσκολο να παρακολουθήσουν ένα μόνο πράγμα, επειδή επηρεάζονται από τα πάντα στο περιβάλλον τους και προσπαθούν να πάρουν ερεθίσματα από αυτό αντί να συγκεντρωθούν στην αρμοδιότητα που πρέπει να εστιάσουν.

2) Τα παιδιά που στριφογυρίζουν και είναι ανήσυχα (squirmers).

Τα παιδιά αυτά τυπικά δεν σηκώνονται από την θέση τους αλλά κουνιούνται διαρκώς ενώ κάθονται στις καρέκλες τους. Παρουσιάζουν νευρικότητα με τα χέρια και τα πόδια τους και αλλάζουν την θέση και στάση του σώματος τους αρκετά συχνά.

3) Τα παιδιά που ονειροπολούν (daydreamers).

Ένα παιδί που ονειροπολεί συνήθως φαίνεται σωματικώς φυσιολογικό αλλά διανοητικά "ταξιδεύουν μίλια μακριά". Γενικά δεν σηκώνονται από τις θέσεις τους αλλά συχνά πειράζουν νευρικά με τα χέρια τους πράγματα που μπορεί να βρίσκονται πάνω στο γραφείο τους.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

4 ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΛΕΠΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΣ

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και περνούν σιγά σιγά από την νηπιακή ηλικία στην προσχολική και έπειτα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, πολλοί γονείς αρχίζουν να αισθάνονται πίεση και άγχος, για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά είναι έτοιμα και προετοιμασμένα με τα κατάλληλα εργαλεία και δεξιότητες που απαιτούνται για την καλύτερη απόδοση της γραφοκινητικής τους ικανότητας.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο μηχανισμός της γραφής δεν είναι απλός και απαιτεί ένα σύνολο αναπτυγμένων δεξιοτήτων και μυϊκού τόνου και δύναμης. Για αυτό τον λόγο η κατάλληλη στιγμή για να ενσωματώσουμε διασκεδαστικά παιχνίδια και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τα παιδιά σε τελικό στάδιο να γράψουν γράμματα και μετέπειτα να σχηματίσουν προτάσεις είναι η ηλικία των 3 ή 4 ετών. Είναι ακριβώς αυτή η ηλικία που τα παιδιά είναι συνεχώς περίεργα και γεμάτα ερωτήσεις, δοκιμάζοντας τα όρια και εξερευνώντας το περιβάλλον τους, το οποίο αποτελεί μέρος της μάθησης.
Η σωστή ποσότητα δύναμης που ασκεί το παιδί στο χέρι του και η ορθή χρήση του συντονισμού μάτι- χέρι θα μπορούσε να σημαίνει τη διαφορά στη λαβή του μολυβιού και την πίεση που ασκεί σε αυτό, τη ποιότητα και το αποτέλεσμα της γραφής.
Μερικές φορές είναι δύσκολο για τους γονείς διότι δεν γνωρίζουν από που να ξεκινήσουν.
Ο ευκολότερος τρόπος για να προετοιμαστεί ένα παιδί για τη γραφή είναι να ΄΄δουλέψει΄΄ την λεπτή του κινητικότητα μέσα από απλά παιχνίδια και διασκεδαστικές δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι ή να βρείτε υπέροχα παιχνίδια στο internet που επιτυγχάνουν την ίδια άσκηση.
Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποια από αυτά:


ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
Τα καλύτερα παιχνίδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με τα παιδιά σας είναι αυτά με τα οποία δουλεύονται διαφορετικές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα. Βοηθήστε το παιδί να ενισχύσει το οπτικό σύστημα ενώ παράλληλα εργάζεται με τα χέρια, τους καρπούς και τα δάκτυλα σε μια δραστηριότητα. Επιπλέον ενθαρρύνεται το παιδί να χρησιμοποιεί το δεξί και το αριστερό χέρι μαζί (αμφίπλευρος συντονισμός). Ακόμη κι εάν δείχνει σημάδια δεξιάς ή αριστερής πλευρίωσης (προτίμηση άνω άκρου ως κυρίαρχο), χρησιμοποιώντας και τα δυο χέρια ταυτόχρονα σε μια δραστηριότητα είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την μάθηση. Τέτοιες δραστηριότητες είναι ζωγραφική με κιμωλίες σε μαυροπίνακα ή με αφρό σε καθρέφτη, κατασκευές με τουβλάκια και πλαστελίνες, διάφορα πάζλ και ενσφηνώματα, αντιγραφή έτοιμου σχεδίου με καρφάκια, λαβύρινθοι σε δυσδιάστατη και τρισδιάστατη μορφή κα.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ
Αφήσετε το παιδί να ζωγραφίσει και να χρωματίσει με διάφορα υλικά, όπως μολύβια, στυλό, κηρομπογιές, μαρκαδόρους σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Μπορείτε να ξεκινήσετε με χοντρούς μαρκαδόρους, που θα βοηθήσει το παιδί να τον κρατήσει καλύτερα και να καταλήξετε με το να χρησιμοποιεί ένα μικρό σπασμένο κομμάτι κηρομπογιάς (που ενισχύει την τριποδική λαβή). Όσο μικρότερο είναι το αντικείμενο, τόσο περισσότερο γίνεται εξάσκηση στους μυς των δακτύλων με αποτέλεσμα την βελτίωση των δεξιοτήτων λεπτής κινητικότητας και εκμάθηση της άσκησης της απαραίτητης δύναμης για το σωστό αποτέλεσμα.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΛΑΒΙΔΕΣ
Είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο να βοηθήσουμε τα παιδιά να σχηματίσουν τα γράμματα και τους αριθμούς, αλλά επίσης να τα ενθαρρύνουμε να κρατούν σωστά το μολύβι, για καλύτερη απόδοση της γραφοκινητικότητας. Τα παιδιά έχουν την τάση στην αρχή να κρατούν τα μολύβια και τις κηρομπογιές με όλη την παλάμη (παλαμιαία λαβή). Δραστηριότητες που επιτρέπουν την χρήση του δείκτη και του αντίχειρα θα ενισχύσουν τους μυς αυτών των δακτύλων, ώστε η παλαμιαία λαβή να μετατραπεί σε τριποδική και τελικά σε δυναμική τριποδική λαβή, που θα υποστηρίξει την ορθή παραγωγή των γραμμάτων. Μια πολλή καλή δραστηριότητα είναι να βάλουμε τα παιδιά να πιάνουν μικρά αντικείμενα με λαβίδες ή τσιμπιδάκια και να τα μεταφέρουν σε ένα δοχείο, κουτί ή ό,τι άλλο θέλει ο καθένας.

ΧΑΝΤΡΕΣ, ΚΕΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΣ
Υπάρχουν πολλά είδη δραστηριοτήτων που τα παιδιά μπορούν να κάνουν με χάντρες, κέρματα και μπαλάκια αντιστρές για την ενδυνάμωση των μυών των χεριών, των δακτύλων και της παλάμης. Πιέζοντας μπαλάκια αντιστρές ή μεταφέροντας χάντρες ή κέρματα από την παλάμη προς τα δάκτυλα και το αντίθετο ή περνώντας χάντρες από κλωστή ή κορδόνι ή ανακαλύπτοντας κρυμμένα κέρματα μέσα σε μεγάλη μπάλα από πλαστελίνη, ενισχύετε τους μυς που χρειάζονται για την γραφή. Μην αφήσετε το παιδί να σύρει τα μικρά αντικείμενα πάνω στο τραπέζι για να πιάσει αλλά να χρησιμοποιεί το δείκτη και τον αντίχειρα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Η επιστημονική ομάδα του κέντρου
                



ΟΣΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΣΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. ΕΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ.